Asetukset Tiedosto-valikossa

Tiedosto-valikon Asetuksissa on mahdollista tehdä seuraavia asetuksia:

  • Henkilökohtaiset asetukset

  • Ääniasetukset

  • Jabra

Henkilökohtaiset asetukset

Henkilökohtaiset asetukset -osiossa voit asettaa saapuvan puhelun hälytysäänen tai palauttaa oletusäänen. Täällä on mahdollista ottaa käyttöön Exchange-kalenteri ja laajennettu haku.

Jos haluat asettaa toisen hälytysäänen, paina Valitse, jolloin näkymään aukeaa uusi ikkuna, jossa voit etsiä ja valita .wav-tiedoston. Huomioi, että muita äänitiedostoja ei hyväksytä. Voit palauttaa hälytysäänen oletustilaan painamalla Nollaa.

Outlook Exchange -kalenteri

Voice for Windows voi käyttää Outlookin Exchange tiliä kalenterin päivitykseen. Tämän tekemiseksi valitse Käytä Exchange kalenteria. Käytettäessä samaa sähköpostiosoitetta kuin Windowsiin kirjautumiseen, valitse Käytä Windows käyttäjätunnusta. Muussa tapauksessa syötä käyttämäsi sähköpostin käyttäjätunnus. Tämän jälkeen näet hakemistossa organisaatiosi kalenteri- ja tavoitettavuustiedot.

Hakemiston hakuasetukset

Laajennetulla haulla on mahdollista tehdä hakuja yrityksen hakemistosta valitsemalla valintaruudun Käytä laajennettua hakua Henkilökohtaisissa asetuksissa.

Huom!
Esimerkiksi etsittäessä henkilöä ”Janne” haku tuo esille myös Akin yhteystiedot. Syy tähän on se, että Janne on merkitty Akin varamieheksi yhteystietoihin. Hakutuloksen voi rajoittaa näyttämään 5, 10, 25 tai 50 osumaa.

Ääniasetukset

Ääniasetuksissa hallinnoidaan äänilaitteita ja äänen voimakkuutta.

Ääniasetuksissa on kaksi osaa:

  • Laitteet

    • Laitevalinnoissa voidaan valita, mitä laitteita käytetään mikrofonina ja kaiuttimena

    • Haluttu laite valitaan pudotusvalikosta

    • Haluttu laite voidaan asettaa oletuslaitteeksi valitsemalla Käytä valittua laitetta oletusarvoisesti -valintaruutu

  • Äänen voimakkuus

    • Äänen voimakkuus säädetään liukuvalitsimilla

Käyttäjä voi tehdä myös muita puheluihin liittyviä ääniasetuksia. Käyttäjällä on valittavanaan viisi vaihtoehtoa:

  • Puheentunnistus

  • Akustinen kaiun vaimennus

  • Mukavuuskohinageneraattori

  • Automaattinen vahvistushallinta

  • Melun vaimentaminen

Puheentunnistus

Puheentunnistus (Voice Activity Detection, VAD) on teknologia, jota käytetään tunnistamaan puhelusta ihmisääni tai sen poissaolo. Puheentunnistuksen pääkäyttökohteet ovat puheen tunnistaminen ja koodaaminen. Teknologia mahdollistaa puheprosessoinnin ja sitä voidaan käyttää prosessien pois päältä kytkemiseen ääni-istunnoissa puheessa olevien taukojen aikana, jolloin puheentunnistusteknologian avulla voidaan välttää puheettomien ajanjaksojen koodaus ja/tai lähettäminen VOIP-sovelluksissa, joka säästää laskentatehoa ja verkon kaistanleveyttä. Äänentunnistusteknologia on tyypillisesti kielestä riippumatonta.

Akustinen kaiun vaimennus

Akustinen kaiun vaimennus poistaa ja vaimentaa kaikuja, joka parantaa äänen laatua puhelinliikenteessä, jonka lisäksi, se lisää käytettävissä olevaa kapasiteettia estämällä kaikua kulkemasta verkossa.

Mukavuuskohinageneraattori

Mukavuuskohinageneraattori (tai mukavuusääni) tarkoittaa keinotekoista mukavuuskohinaa, jota käytetään täyttämään verkon keinotekoinen taustaäänettömyys ja näin parantamaan digitaalisen äänen käytettävyyttä.

Jotkin modernit puhelinjärjestelmät (kuten langattomat ja VoIP -järjestelmät) käyttävät aktiivisen äänen tunnistusta (voice activity detection, VAD), joka jättää lähettävässä laitteessa huomioimatta äänet, joiden voimakkuus on alle asetetun kynnysarvon, jolloin vain voimakkaammat äänet, kuten puhujan ääni, lähetetään.

Tosin satunnaisesti parannukset taustakohinan vähentämisessä voivat johtaa kohinan poistumiseen kokonaan. Vaikkakin mahdollisimman hyvä äänenlaatu on aina suurin prioriteetti, kohinan täydellinen poistaminen ei aina kuvasta parhaalla mahdollisella tavalla PSTN-järjestelmän päätelaitteen toimintaa.

Täydellisen kohinaton signaali voi, etenkin pitkittyessään, aiheuttaa ei toivottuja vaikutuksia kuulijalle, kuten esimerkiksi kuuntelija voi olettaa puhelun katkenneen ja tämän takia sulkee itse puhelun ennenaikaisesti. Puhe saattaa kuulostaa töksähtelevälle tai katkonaiselle, johtuen aktiivisesta äänen tunnistuksesta, jolloin puheesta voi tulla vaikeaselkoista. Suuret äänenvoimakkuuden vaihtelut voivat olla erittäin häiritseviä.

Automaattinen vahvistuksen hallinta

Automaattinen vahvistuksen hallinta (Automatic Gain Control, AGC) on suljettu säätöpiiri, jonka tarkoitus on mahdollistaa ulos menevän signaalin amplitudin hallinta riippumatta sisään tulevan signaalin amplitudista. Säätämiseen käytetään ulos menevän signaalin amplitudin keskimääräistä arvoa tai huippuarvoa, joilla säädetään dynaamisesti sisään-ulos vahvistusta sopivaan arvoon, jolloin säätöpiiri toimii hyvin suuremmalla sisään tulevien signaalien voimakkuusalueella.

Kohinan vaimentaminen äänestä

Kohinan vaimennus on prosessi, jolla poistetaan kohina signaalista. Kaikissa äänen tallennuslaitteissa, sekä analogisissa että digitaalisissa, on ominaisuuksia, jotka tuottavat kohinaa. Kohina voi olla satunnaista kohinaa, valkoista kohinaa ilman johdonmukaisuutta tai yhtenäistä kohinaa, joka on peräisin laitteen mekaniikasta tai prosessin algoritmeista.

Elektronisissa laitteissa suurin osa kohinasta aiheutuu irrallisista elektroneista, joihin vaikuttaa suuresti kuumuus, joka saa elektronit vaeltamaan kulkuradoiltaan. Nämä vaeltavat elektronit vaikuttavat ulostulosignaalin jännitteeseen, joka aiheuttaa huomattavissa olevaa kohinaa.

© Enreach, Valimotie 13 A, Helsinki, Finland
+358 40 450 3000, www.enreach.fi